Bij VPRO’s Tegenlicht Meetup

Het was een maandagavond. Op verzoek was ik bij de Meetup van Tegenlicht (VPRO-tv docu’s) in de bibliotheek Utrecht. Zoals daar de gewoonte, bekeken we met elkaar de uitzending en daarna werden twee deskundigen geïnterviewd en konden er vragen worden gesteld.

Er waren zo’n veertig mensen. Ik zat eerst in het publiek en merkte hoe fijn het is om gevoed te worden met interessante informatie. Door de consumptie werd ik echter ook wat slaperig. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat ik zo meteen deze groep mee zou krijgen in een betrokken ‘Gesprek-op-voeten’ -een facilitatievorm uit de Deep Democracy. En toch was dat wat er gebeurde. Na een korte inleiding van mij over Deep Democracy en het benoemen van het thema was er in no time een heftig gesprek over de huidige democratie: voldoet de representatieve democratie? Waarom wel, waarom niet? Democratie dicht bij huis, wat stellen we ons daarbij voor? Zeggenschap in je eigen wijk en hoe dan? Code Oranje en loting, biedt dat een goed alternatief?

Allerlei aspecten kwamen langs. Het was een betrokken gesprek dat ermee eindigde dat we zo’n beetje in twee groepen tegenover elkaar stonden. Het  kernpunt bleek te zijn: vinden we dat democratie is een plicht is voor een ieder, en dat iedereen dus actief meedoet aan zeggenschap en inspraak. Of mogen burgers ook ‘lui’ zijn: een keer in de vier jaar stemmen en het verder overlaten. Met deze polariteit hadden we heel mooi door gekund om de wijsheid van deze groep nog verder op te diepen. Maar de tijd was op.

Het was een mooie ervaring en versterkt het idee dat Deep Democracy ook veel te bieden heeft in het publieke domein.

Search

Nieuwsbrief