Ervaringen

Duiven: anders werken in de Raad

De gemeente Duiven werkt aan vernieuwing van de lokale democratie, met o.a. een Raadswerkgroep ‘De gemeenteraad in de samenleving’. Deze maakt een plan om Raad en inwoners dichter bij elkaar te brengen. De groep was nieuwsgierig naar Deep Democracy. Deze filosofie en methodiek wekt de suggestie van een andere politiek en democratie. Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit- werkt dat? Verder lezen…

ijsberg acht boelens

Besluit-op-voeten

Kun je met een grote groep een echte dialoog voeren en samen tot besluiten komen? De gemeente Sudwest-Fryslan ging een experiment aan.

In eerdere bijeenkomsten van de ‘cultuurtop’ waren veel betrokkenen uit de lokale cultuursector komen meepraten: wat vinden we belangrijk op dit terrein? Hoe vinden we elkaar in samenwerken? Wat gaan we ontwikkelen? Nu moest er een besluit worden genomen. Verder lezen….

cultuurtop (2)

Omgevingswet: een Plein werkt

In Den Haag zocht de gemeente een methodiek om de Omgevingswet tot een succes te maken. ‘De Omgevingswet betekent ook een organisatieverandering. Veel interne afdelingen en externe diensten moeten met elkaar gaan samenwerken en omgevingsplannen op een andere manier moeten gaan beoordelen. Dat vergt een nieuwe manier van werken. Verder lezen over de ervaring in Den Haag

plein-bij-artikel-den-haag-en-pleinen

Breda: openbare vergadering Raadscommissie Bestuur

Tijdens het festival van de Democratie (eind 2016) werd in Breda de vergadering van  de Raadscommissie Bestuur opgengesteld voor iedereen. Inwoners konden meepraten en meebeslissen. Het ging over Breda Begroot.

In twee wijken was met bewoners samen gewerkt aan een begroting ‘dichter bij huis’. Dat is geëvalueerd en de Raad moet nu beslissen hoe het verder zal gaan. Op de dag van de Democratie troffen bewoners en gemeenteraadsleden elkaar in een beraadslaging waarin iedereen gelijkwaardig was. Lees het verslag.

 

Beraadslaging in Zeist

Ook in de gemeente Zeist wordt geëxperimenteerd met vernieuwing van de lokale democratie.
In de zogeheten Z-battle konden bewoners(groepen) met elkaar ‘strijden’ om projecten gerealiseerd te krijgen. De battle was zodanig ingericht dat je kon spreken van ‘participatieve democratie’.
Een amendement in de gemeenteraad stuurde echter aan op een aanpassing. Om daar een goed antwoord op te vinden, werd een dialoog georganiseerd waaraan de meeste partijen uit de Raad meededen. Verder lezen …

dem zak 1

Bij de Tegenlicht Meetup

Het was een maandagavond. Op verzoek was ik bij de Meetup van Tegenlicht (VPRO-tv docu’s)in de bibliotheek Utrecht. Zoals daar de gewoonte, bekeken we met elkaar de uitzending en daarna werden twee deskundigen geïnterviewd en konden er vragen worden gesteld. Er waren zo’n veertig mensen. Ik zat eerst in het publiek en merkte hoe fijn het is om gevoed te worden met interessante informatie. Door de consumptie werd ik echter ook wat slaperig. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat ik zo meteen deze groep mee zou krijgen in een betrokken ‘Gesprek-op-voeten’ -een facilitatievorm uit de Deep Democracy. En toch was dat wat er gebeurde. Na een korte inleiding van mij over Deep Democracy en het benoemen van het thema was er in no time een heftig gesprek over de huidige democratie: voldoet de representatieve democratie? Waarom wel, waarom niet? Democratie dicht bij huis, wat stellen we ons daarbij voor? Zeggenschap in je eigen wijk en hoe dan? Code Oranje en loting, biedt dat een goed alternatief? Allerlei aspecten kwamen langs. Het was een betrokken gesprek dat ermee eindigde dat we zo’n beetje in twee groepen tegenover elkaar stonden. Het  kernpunt bleek te zijn: vinden we dat democratie is een plicht is voor een ieder, en dat iedereen dus actief meedoet aan zeggenschap en inspraak. Of mogen burgers ook ‘lui’ zijn: een keer in de vier jaar stemmen en het verder overlaten. Met deze polariteit hadden we heel mooi door gekund om de wijsheid van deze groep nog verder op te diepen. Maar de tijd was op. Het was een mooie ervaring en versterkt het idee dat Deep Democracy ook veel te bieden heeft in het publieke domein.

nov 2016 meetup Tegenlicht