Wijk bij Duurstede, Besluiten nemen op voeten

Wij begeleiden regelmatig een gemeenteraad in een heisessie. Werkvormen uit deep democracy -het gesprek op voeten, de tweespraak en dergelijke, zijn dan zeer geschikt. Ze helpen om diepgaander in gesprek te zijn, om scherper te zijn in de beraadslaging en om besluiten te nemen die echt werken.

Een leuke ervaring had ik onlangs in Wijk bij Duurstede. Drie raadsleden hadden het initiatief genomen om tot een raads-werkgroep duurzaamheid te komen. Over het voorstel was veel te zeggen; standpunten verschilden. In een zogeheten ‘voorbespreking’ was een uur beschikbaar om met vertegenwoordigers van alle fracties tot een gezamenlijke aanpak (concept raadsvoorstel) te komen.

De bijeenkomst werd formeel geopend, met microfoon en hamer, en publiek en pers, waarna ik met de raadsleden in de binnen cirkel aan de slag ging. We deden ‘besluit-nemen-op-voeten’. Zoals in bijna iedere groep, kostte het tijd om de eerste stappen naar elkaar toe te zetten. ‘We zeggen toch hetzelfde…hoorde ik iemand zeggen. Maar ja, kennelijk duurt het om elkaar te verstaan. Toen uiteindelijk het eerste besluit genomen was -over de doelstelling van de groep- volgden in rap tempo de volgende besluiten elkaar op. Spannend om het zo te doen, en met een mooie concrete opbrengst. Journaliste Kuun Jenniskens schreef er een stukje over.

Search

Nieuwsbrief